Powered by partypoker

29/11/12 Windpark Duikeldam in werking

Nog voordat de Sint komt en de feestdagen er aan komen, zijn wij al in feeststemming. Reden? Onze nieuwe turbines van het windpark Duikeldam leveren sinds kort zuivere windstroom.

Het windpark Duikeldam, ten zuiden van de E34 in Vrasene en Sint-Gillis-Waas, produceert elektriciteit. Dit park heeft een lange en bewogen geschiedenis. Het was het eerste windpark waarvoor we ooit een vergunning hebben aangevraagd. Op dat ogenblik was het overheidsbeleid echter nog in ontwikkeling en niet voorzien op grote windturbines. Gelukkig is de wetgeving ondertussen geëvolueerd. En vlak voor de eindejaarsfeesten van 2010 kwam de vergunning. Vanaf dat moment konden we écht werk maken van deze turbines.

Na een weloverwogen vergelijking viel de keuze op de turbines MM92 van het merk Repower. Dit zijn turbines met een rotordiameter van 92,5 meter. Dat is dus een stuk groter dan de turbines in het Braemland-park (80 en 82m rotordiameter).

De voorbereidende werken van de bouw zijn zowat een jaar geleden gestart. Eerst allerlei voorbereidende studies van de ondergrond en het leggen van de nodige kabels. Daarna de toegangswegen en fundering. Eind september is gestart met de effectieve opbouw van de turbines. De mastonderdelen werden, zoals grote lego-blokken, op elkaar gestapeld. Een precisiewerk, maar niet zo spectaculair als het hijsen van de gondel en de wieken. Niet verwonderlijk dat telkens veel mensen kwamen kijken naar dat unieke gebeuren.

Eind oktober stonden alle turbines recht. Daarna begon het werk in het inwendige van de turbines. Alles werd in gereedheid gebracht, uitvoerig getest en gekeurd. Pas nadat dit alles klaar was, kon het proefdraaien beginnen. Donderdag 29 november was het dan eindelijk zover: alle turbines konden onbemand draaien! Een heuglijk moment voor het hele team van Wase Wind en Fortech.

Fortech :: Samelstraat 21 A :: B - 9170 Sint-Gillis-Waas :: T: +32 (0) 3 225 10 01 :: F: +32 (0) 3 755 19 03 :: E: info(at)fortech.be