Powered by partypoker

12/10/12 Windpark Duikeldam staat er !

Wie de E34 voorbijrijdt heeft ze al gezien: de vier turbines van het windpark Duikeldam. Het heeft wat langer geduurd dan we hadden gehoopt, maar nu is het toch zover. De turbines Reinaert, Hermeline, Nobel en Isegrim staan recht.

Meestal zijn we heel tevreden met wind, veel wind. Alleen, als er turbines gebouwd worden moet het zo goed als windstil zijn. Dat is nodig om de zware onderdelen veilig omhoog te tillen. Dus, door de winderige dagen in de afgelopen periode kon niet altijd worden gewerkt.

De 5 mastonderdelen worden op elkaar gestapeld. Met een groot aantal zware bouten en moeren wordt het geheel stevig gemonteerd. Vervolgens wordt de gondel naar boven gebracht. De gondel is de eigenlijke machinekamer waar de elektriciteit wordt gemaakt.

opbouw windturbine park Duikeldam   

De 3 wieken worden op de grond samengebracht en aan elkaar gemonteerd. Daarna begint een langzame en voorzichtige tocht omhoog. Eerst wordt de rotor die nog horizontaal ligt langzaam vertikaal gehesen. Een wiek hangt recht naar beneden, de anderen twee staan schuin omhoog en worden begeleid met touwen. Dit is nodig om de draaibeweging die de rotor in de lucht moet maken te helpen sturen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel publieke belangstelling was voor de opbouw. Buren die niets van het spektakel wilden missen, de werfopvolgers van Fortech en toevallige passanten. Allemaal genoten ze van het spektakel. Meer foto’s vindt u onder onze windparken, Duikeldam.

Momenteel wordt hard gewerkt om ook de binnenkant van de turbines af te werken. Binnenkort zullen ze de eerste kWh zuivere windstroom produceren. We kijken er al naar uit!
 

toeschouwers bouw windpark 

Fortech :: Samelstraat 21 A :: B - 9170 Sint-Gillis-Waas :: T: +32 (0) 3 225 10 01 :: F: +32 (0) 3 755 19 03 :: E: info(at)fortech.be