Powered by partypoker

Artikelen

20/06/13 BredeKop turbines krijgen definitieve aansluiting

De windturbines van het windpark BredeKop (E17, Berlare - Zele) zullen volgende week (vanaf dinsdag 25 juni) stil staan. Dat heeft niets te maken met de windturbines op zich, maar wel met de netkoppeling. Voorlopig waren de windturbines ingeschakeld in het gewone middenspanningsnet van 12 kV.

Volgende week worden onze turbines van BredeKop en de andere turbines in de buurt aangesloten op een hoger spanningsniveau, namelijk 30 kV. Het voordeel daarvan is dat er minder elektriciteitsverliezen zijn als de elektriciteit op een hogere spanning wordt vervoerd. Voor de windturbines langsheen de E17 in Berlare en Zele is daarom in Lokeren een koppelstation naar een 30 kV-net gemaakt.

Daarmee wordt BredeKop het tweede windpark in Vlaanderen dat op een net van deze spanning wordt geschakeld. De windturbines zijn gebouwd met het oog op de koppeling op dit spanningsniveau. Dus in het inwendige van onze turbines moet niets aangepast worden. De turbines moeten wel stilstaan om de werkzaamheden op het netwerk veilig te laten verlopen.

Het eerste windpark in Vlaanderen dat zijn elektriciteit leverde aan een 30 kV-net was ons windpark Duikeldam (langsheen de E34 in Sint-Gillis-Waas en Vrasene). Onze windparken Braemland I en II brengen hun elektriciteit naar de verbruikers via een 15 kV-lijn.

De buren van ons windpark zullen geen hinder ondervinden van de werkzaamheden want aan het lokale distributienet wordt niet geraakt. Zij blijven dus voorzien van elektriciteit.

Fortech :: Samelstraat 21 A :: B - 9170 Sint-Gillis-Waas :: T: +32 (0) 3 225 10 01 :: F: +32 (0) 3 755 19 03 :: E: info(at)fortech.be